Vi tar oftast fröer från förra årets skörd för att kunna ha frö att så när det är dags att köra ingång. Men det händer att vi köper in nya fröer för att testa lite nya grönsaker och sorter. Det är en uppsjö av fröer som finns ute på marknaden så ibland att det riktigt svårt att välja.
Men vi på änglagård använder oss sådana grönsaker som vi vet att folk tycker om och kommer för att köpa i vår butik.
Det är egentligen inga konstigheter att så frö. Men det tar lång tid och det är väldigt pilligt. Resultat ger verkligen lön för mödan i slutändan. När kunderna återkommer vecka efter vecka för att köpa våra färska grönsaker.
Dessutom så behöver vi mycket plats för ha plats till alla småkrukor det blir. Med tanke på det stora antalet av olika sorters grönsaker vi och att dessutom att varje typ av grönsaker kommer i olika varianter så det är inte konstigt det blir många frö.
Vi ser till att det är varmt och gott i våra växthus så att fröerna ska kunna gro som de ska. Det är absolut inte bra om det skulle bli kallt. Vi använder oss av vind för att värma upp alla växthusen. Det gäller att tänka på miljön!
När väl fröerna är satta så krävs alla dessa krukor omvårdnad för att så småningom skolas om för att få bättre plats för sina rötter. Har vi tur så

kommer alla fröna växa och knaka för att så småningom ge oss skörd som ni kunder kan ta del av antingen genom att köpa dem i vår butik eller för att avnjutas på vårt kafé.

Från frö till planta

Du som inte vet riktigt hur du ska göra för att så för att sedan få en planta som du kan skörda från så kommer det ett tips här!
Först och främst så behöver du frö av något slag. Ta tomater eller paprika till exempel för de är riktigt lätta att börja med. Antigen köper du frön i affären eller så tar du från tomater eller paprikor som du har köpt för att äta. De funkar lika bra. Se bara till att fröna torkar innan du ska använda dem.
Det är lämpligt att börja redan i februari-mars. Då sår du fröna i små krukor först eller små odlingslådor. När de börjat växa så behöver de omskolas (planteras om) två gånger innan du sätter plantorna där du vill ha dem sedan. Det gör du när det är över 10 grader dygnet runt utomhus. Normala fall brukar det vara i juni, men det beror naturligtvis på var i landet du bor.

När det gäller tomater så välj sort efter vilka förutsättningar som du har:
På fönsterbrädet – passar en mini/cocktail tomat bra.
På balkongen – liten busktomat eller ampeltomat.
Vid en varm husvägg – stora busktomater och högväxande tidiga sorter.
I växthus – där kan du ha vilken sort som helst.
För att det ska bli lyckat med dig sådd så behöver du:
Såjord
Små krukor eller odlingslådor
Etiketter eller något annat för att märka upp vad du har sått
Sprayflaska med vatten

Gör så här:
⦁ Fyll krukorna eller odlingslådorna med såjord.
⦁ Lägg 1-2 frö i varje kruka.
⦁ Täck fröna med jord.
⦁ Markera vilken sort du har sått.
⦁ Spraya med vatten och håll jorden fuktig.
⦁ Placera krukorna i rumstemperatur. Sätt krukorna i ett miniväxthus med locket på.
⦁ När fröna börja gro, flytta till en ljusare plats – till exempel fönsterbrädan.
⦁ När plantorna har ett eller ett par bladpar är det dags att göra första omskolningen och då i en mer näringsrik jord, i en kruka som är ca 7 cm i diameter. Sätt en i varje kruka.
⦁ Flytta markeringen.
⦁ Sätt stödpinnar vid varje planta om det behövs.
⦁ När rötterna fyller krukorna så är det dags för en ny omskolning.
⦁ Nu är det bara att vänta på att det ska bli tillräckligt varmt för att kunna sätta ut dem. Ska vara 60-80 cm mellan varje planta. Stötta upp dem om det behövs.
När du väl satt ut din plantor så behöver du sköta om dem. Då gäller det att vattna regelbundet och se till att hålla jorden fuktig. Plantan kan behöva näring några gånger. Skaka plantan försiktigt när den blommar för att pollinera blommorna. Har du plantorna i växthus så får du kanske lufta under varma dagar. Blir det kallt om natten så skydda plantan med en fiberduk.
Glöm inte ta bort de så kallade tjuvskotten (de skott som kommer vid bladvecken, de tar kraft från plantan). Är det busk- eller ampeltomater så behöver du inte tjuva dem.
En upprättväxande tomat behöver stöd. Bind fast plantan mot en bambupinne, tomatspiral eller liknande. Det finns en massa olika hjälpmedel för att bina upp plantorna på plantskolan eller så använder du din fantasi för att hitta en lösning.
Skörda tomaterna när de är mogna och förvara dem i rumstemperatur. De förlorar sin goda smak i kylen. De tomaterna som inte hinner mogna på hösten kan du plocka av och låta mogna i fönsterbrädan. Gröna tomater kan även stekas eller till marmelad och chutney.
Lycka till med dina plantor!

Snabba fakta om tomater!

⦁ Tomater ska alltid förvaras i rumstemperatur. Lägger du dem i kylskåpet så går all smak och arom förlorad och det hjälper inte att du tar ut dem från kylen heller.
⦁ Tomat bär en smakton av – sötma, syrlighet och umami. Ju mer tomaten har av dessa halter ju godare blir tomaten.
⦁ Alla tror att tomaten är en grönsak men rent botaniskt så är det en frukt.
⦁ Endast 13 % av de tomater som vi äter i Sverige är svenska.
⦁ Alla tomater är gröna från början. Vartefter klorofyllet bryts ner så ändrar tomaten färg beroende på sort.
⦁ Tomat är känslig och smaken kan variera mycket. Mycket beroende på vilken årstid, varifrån den kommer och hur den har fått mogna.
⦁ Vissa tomater funkar bäst på en macka, till jordgubbarna eller lakritsen. Andra till en tart tatin, bolognese eller tacosalsa.
⦁ Ju rödare en tomat är desto mer innehåll av antioxidanten lykopen innehåller tomaten. Vid tillagning eller i kombination med fett blir lykopenet mer tillgängligt för kroppen. Studier har visat att den här antioxidanten minska risken för prostatacancer.

Änglagårds rundvandring

Änglagård erbjuder att du kan komma på en rundvandring i våra växthus och andra olika odlingar som vi har på markerna. Då får du se hur vi gör när vi odlar och vi berättar lite intressanta saker om våra grönsaker med mera.
Hela rundvandringen avslutas med provsmakning av våra produkter samtidigt som ni får lite tips och råd om de olika sorterna. Som tillexempel vilka maträtter och viner de passar till, vart grönsaken härstammar från och så vidare. Samtidigt som du har möjlighet att ställa frågor med mera.
Dessa rundvandringar har vi varje söndag under perioden juni till september klockan 13.00. och varar ca 2 timmar. Rundvandringen har plats för 15-20 personer.
Naturligtvis kan vi ordna rundvandring vid andra tillfällen också för större sällskap. Då är det bara att ta kontakt med oss.
Antingen på vår mejl: rundvandring@butikanglagard.se
Eller så ringer du: 0736 -85 47 12

Pris per person, 18 år och uppåt: 60 kr
Barn, 6 – 18 år: 20 kr
Familjebiljett – 2 vuxna och tre barn: 150 kr

Vid större sällskap så kan vi säkert komma överens om priset. Det är bara att kontakta oss för att få en offert.