I butiken på Änglagård så går det att köpa grönsaker som vi själv har odlat i våra växthus och på vår mark. Eller som växer på de fruktträd som finns i vår fruktodling. Dessutom så säljer vi vårt hembakade surdegsbröd, sylter och safter som vi också har gjort själva plus lite annat smått och gott.
Förutom våra egna producerade produkter så säljer vi även ägg och must som är producerade på de gårdar som ligger runt om Änglagård. Vi tycker att våra kunder ska få ett stort urval på närproducerade och ekologiska varor.
Något som är mycket viktigt för oss är att veta vart maten vi äter kommer ifrån. För att helt enkelt veta vad man stoppar i sig. Framför allt att veta att det inte är en massa kemikalier och andra farligheter som kan göra att man kan bli sjuk.
De grönsaker som det går att välja mellan att köpa är:
20-tal olika tomatsorter
Gurka, paprika, chili, rödbetor, morötter, potatis och andra för säsongens aktuella grönsaker. Detta betyder att utbudet är helt enkelt säsongbaserat.
Gransöksplantor finns ibland till försäljning!
Frukt som vi erbjuder är våra härligt goda äpple det finns fem olika sorter att välja mellan. Dessutom fin det två olika sorters päron. På sensommaren finns det även plommon att inhandla.
Äggen som vi säljer kommer från glada frigående hönor som har gått och plats att gå på, både utom- och inomhus. Som produceras på vår granngård.
Musten kommer från närliggande äpple odling som gör sin egen must på de äpplesorter som de odlar på sin mark. De erbjuder tre olika typer av muster på egna recept som de själva har kommit fram till.
Sylten och saften som vi har till försäljning bygger på gamla recept som har gått i generationer dels hos Oskar men också hos Karin. Vilket gör att du kanske tar dig tillbaka till din barndoms somrar när du var hos dina far/mor-föräldrar på landet. Bären till sylten kommer från en närliggande odling.
Bröden som säljs är även också gamla släktrecept som har ärvs genom åren. Bröden och annat goa saker bakas i vårt lilla gårdsbageri i en gammal vedeldad ugn.
Våra öppettider butik:
Måndag – Fredag 10:00 – 18:00
Lördag – Söndag 10:00 – 16:00
Välkomna!

Änglagårds tomater

Alla som gillar tomater vet att finns en uppsjö av olika sorters tomater, med olika smaker och färg, allt från bifftomater till små cocktail tomater.
Vi på Änglagård erbjuder ett 20-tal olika sorters tomater. Har du tur så kanske kan du rent av köpa en planta från någon av våra tomatsorter. För att skörda dina egna goda tomater.
Här kommer några av våra delikatesser till tomater:
Campari – en röd och rund tomat som har mycket smak och sötma. Perfekt för sallader eller ha på mackan.
Lemonade – en liten gul vindruvsformad tomat med lite syrlig smak. Ger en färgklick i maten.
Portento – en röd San Marzano tomat som är en av favoriterna i Italien. Passar utmärkt att laga mat med. Blir inte så vattning eftersom den inte har så många kärnor.
Nebula – en liten körsbärs tomat som var en nyhet 2016 som ger en härlig underbar smakupplevelse i ett krispigt bett. Utmärkta att servera hela eller delade i en sallad eller för att ha på sin macka.
Organza – en orange plommonformad tomat med härligt god smak. Går att använda på mackan eller i en god sallad.
Gigawalk – en bifftomat som liknar ett hjärta. God arom och matig tomat. Perfekt tomat att använda sig av i matlagning, ha på mackan eller i en sallad.
Solarino – en liten röd miniplommontomat med en fast konsistens men underbar ljuvlig smak. Passar utmärkt att ha med sig i sin matlåda eller i en sallad. Bra hållbarhet!
Stor kvist tomat – en rund och röd medelstor som skördas med kvist. Kvisttomater smakar mycket mer än vad en tomat brukar eftersom de kan eftermogna i och med de sitter kvar på kvisten. Passar perfekt till en tomatsallad med lök, basilika och lite vinägrettsås.
Rozestar – en plommonformad tomat av Japansk typ som har en rosa färg med en god söt smak. Dessa japanska tomater är kända för smaken av umami. Perfekt för att ha på mackan eller i en sallad.
Sasseri – en rund röd cocktail tomat men en härligt god smak. Perfekt för snacks eller har i en sallad.
Mini kumato – en brungrön körsbärstomat som är lätt att urskilja med sin unika speciella färg.
Mycket smakrik och härligt saftig. Passar perfekt i en sallad eller bara äta som den är som godis.

Änglagårds gurkor.

Gurkor kan man ha till så mycket. Inlagd, pressgurka, på mackan och i sallader med mera. Vi på Änglagård erbjuder några av våra favoriter till försäljning. På våren så finns det också chansen att kunna köpa plantor av några av våra gurksorter som vil säljer. Finns inget godare än smaka på egen hemmaodlad gurka. Inte många som vet kanske men gurkor tillhör samma släkte som pumpor och meloner och egentligen räknas inte grönsak utan som bär. Alla dessa växter ha en sak gemensamt är att de blommar med gula blommor innan de sätter sina ”bär”.
Dessa är några av de gurksorterna som vi säljer och odlar:
Zeppelin – en gurka som verkligen skiljer sig jämfört med andra. Dels blir den gul men dessutom så blir det tjock, lite som en zeppelinare. Mycket god smak. Perfekt att ha på macka eller i en sallad.
F1 Athena – en gurka som ser ut som gurka. Typisk drivhus gurka. Blir lång och smal, mycket smakrik inte så vattnig. Perfekt att ha i en sallad eller som gurkstavar som snacks.
Say Long – en kinesisk knottrig gurka. Den har verkligen en god smak. Bli mycket knottrig så den bör skalas innan man äter den. Har en lång skördes period. Perfekt att ha i sallader.
Marketmore – en amerikansk gurksort. Den är rund och slät, kort och krispig med mycket god smak.
Vit gurka – en gurka som är gulvit och blir cirka 17 cm lång. En krispig god gurka. Perfekt att göra inläggningar på men även god på macka eller som den är i en sallad.

Änglagårds övriga grönsaker och rotfrukter.

Vi på Änglagård odlar massor av olika sorters grönsaker förutom tomat och gurkor. Det är mycket en säsongsfråga vilka grönsaker vi erbjuder i vår butik. Men att komma in tidig sommar och fram till senhösten kan du alltid räkna med som kund att ha många sorters grönsaker att välja mellan.
Men en sak som alla grönsakerna har gemensamt är att vi har själv odlat dem eller att någon av våra grannar som producerat grönsakerna. Dessutom så är alla våra produkter ekologiska och vi driver upp plantor från frö. Fröna börjas förgro redan strax efter nyår för att vi ska kunna erbjuda goda och nyttiga grönsaker tidigt på våren.
Rödbetor – har vi olika sorter så som – röda, vit och polkabetor är några av de vi säljer.
Morötter – i alla möjliga färger.
Lök – de vanligaste – röd och gul, både färsk och lagrad.
Vitlök – egenodlad vitlök. Vår franska, silvervitlök och den asiatiska vitlöken.
Blomkål – i olika färger. En fröjd för ögat och gommen med alla dessa färger.
Paprika – i alla dess färger

Chili – både milda och starka
Örter – timjan, citronmeliss, basilika, mynta, dill, gräslök, persilja – olika sorter, körvel, dragon med flera. Går att både köpa i bunt eller i liten kruka.
Dessa är bara ett fåtal av de grönsaker som vi erbjuder till försäljning i butiken. Men som sagt det är säsongbetonat.

Änglagårds sylt, saft och must.

En god hemmalagad god sylt, saft eller must är aldrig fel att smak på. Vi vill ge er en möjlighet att smaka på Änglagård goda sylt och saft. Dessa görs på bär och frukt som vi själv dels odlar men även några av våra grannar.
Musten får vi från äppelodlingen som ligger granne med vår gård. De gör sin egen äpplemust från de sorters äpplen som de odlar. De har tre olika mustsorter som de själva har gjort recept på. Dessa sorter är en kombination på de äppelsorterna som de har.
Änglagårdens sylter som du kan välja mellan är:
Blåbär, Jordgubb, Hallon, Vinbär, Krusbär, Björnbär, Plommon och naturligtvis blandsylter. Till och med vårt eget äpplemos finns att köpa.

Änglagårds safter som det går att välja mellan är:
Vinbär – på röda och svarta, Hallon, Jordgubb och blandsafter.
Änglagårds marmelader som går att välja mellan är:
Tomat, Nypon, Paprika, Morötter, dessa är goda att ha på sin ostmacka.
Alla våra produkter tillverkas i vårt speciella Änglagårdskök som är godkänt och som besiktas en gång per år av kommunen. Alla hygien villkor uppfylls!